wtorek, 14 listopada 2017

Smacznego

Zawsze, gdy pieke ciasto drozdzowe wracam wspomnieniami do Babcinego domu, ktory pachnial swiezo upieczonym drozdzowcem.
Nie mam przepisu mojej Babci na ciasto drozdzowe, nie mam wielu przepisow na inne smakolyki Babci, ktore chcialabym miec...
Nie zdazylam...
Jednak pieke wedlug innego przepisu i wracaja smaki dziecinstwa.



Drozdzowe z jablkami i kruszonka.
Pachnie w calym domu :)
Dziele sie z Wami wirtualnie - prosze sie czestowac :)

Smacznego :)



22 komentarze:

  1. Dziękuję Orszulko, pyszne to twoje ciasto :)
    Teraz poczęstuję się ciastem z wielką ochotą, ale smakami mojego dzieciństwa był chleb z musztardą, albo z cebulą, oraz bekon ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marija, Ty jak moj Tato - chleb z musztarda albo cebula :) Zamiast bekonu kielbasa. Ja natomiast wyjadalam wszystka cebule ze sledzi, zostawiajac je bez cebulowej oprawki ;)Ze tez moja dziecieca watroba to wytrzymywala ;)

      Usuń
    2. Moje gusta kulinarne pewnie miały wpływ na problemy z woreczkiem żółciowym w późniejszych latach ;) Woreczka już nie mam, surowej cebuli nie jadam, musztardy i bekonu także :)))

      Usuń
  2. Potwierdzam, pyszne i pysznie wygląda! Maria - chleb z musztardą? Ale tak bez niczego innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Tomku :)Marija chyba bekon kladla na ten chleb z musztarda. Na pewno tutaj sie jeszcze pojawi i nam wytlumaczy :)

      Usuń
    2. Pod cebulę i musztardę smarowałam chleb masłem :)

      Usuń
    3. Och Marija, naszła mnie ochota na taka kanapkę :)

      Usuń
    4. Trzeba sobie Orszulko taką kanapeczkę narychtować i smacznego :)

      Usuń
  3. Orszulko! podziel sie przepisem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grazynko, prosze bardzo :)
      Ciasto
      http://dariaanna.blogspot.co.uk/2011/10/ciasto-drozdzowe-z-owocami-byskawiczne.html
      Kruszonka
      http://kotlet.tv/kruszonka/
      Smacznego :)

      Usuń
    2. dziwne jest...co to znaczy warstwami, nie mieszac? tylko klasc drozdze i reszte skladnikow jedno na drugie do czego, do jakiejs miski?

      Usuń
    3. Najpierw kłaść po kolei warstwami tak jak w przepisie- w misce może być. Potem odstawić na 2 godz w ciepłe miejsce, po czym dodać szklankę maki i całość dopiero wymieszać. Ja osobiście wsypuje na początku 3 szkl maki a czwarta na etapie końcowym - ciasto jest bardziej puszyste.

      Usuń
  4. O jakże smakowito się zrobiło, aż moja wyobraźnia podziałała i poczułam ten domowy zapach pieczonego ciasta. Ja już tylko czasami na święta coś upiekę. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, Święta już niedługo wiec będziesz piec :) A ja upieke drożdżowe dla Ciebie, gdy następnym razem się spotkamy :) Serdeczności i pozdrowienia dla Ciebie przemiła Kobietko ❤️

      Usuń
  5. Pieknie wygląda to ciasto, Orszulko! Dawno już drożdżowego nie piekam, bo w moim piekarniku kuchnkowym, tym na drewno dobrze grzeje mi tylko od góry (czasem aż za dobrze i przypala) a od dołu pozostaje bladaczka albo surowizna. Dlatego najczęściej pieke kruche ciastka. Jak sie z jednej strony upieką, to przewracam na druga i jest Ok.
    Buziaki serdeczne zasyłam Ci o słonecznym, choć mroźnym poranku!:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruche ciasteczka... pycha :) Czasami kawałkiem słodkości można sobie samopoczucie poprawić :) Tule mocno Oleńko :***

      Usuń
  6. drożdżowe z kruszonką to ostatnio moje ulubione, mogę je piec na okrągło. na razie chętnie się poczęstuję. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak pięknie pachnie! Naprawdę czuję:))) Chociaż dawno juz zjedzone...
    Ciasto wygląda baaardzo apetycznie. Oj, bardzo:)))
    Uściski dla Ciebie ❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjedzone, zjedzone - nawet kot się poczęstował... ;) Buziaki Kalipso ❤️😊

      Usuń

Moderuje komentarze do starszych postow aby mi nie umknely ;)
Bardzo dziekuje za kazde napisane slowo :)